Com Center
Image default
Business / Marketing and Advertising

Kaakontsteking

Een kaakontsteking is een ontsteking in de kaak (andere naam: kaakabces). Meestal betreft dit een ontsteking aan de wortelpunt van een tand of kies. Van deze tand of kies is het pulpa afgestorven. Het pulpa is hetzelfde als het tandmerg, oftewel het binnenste gedeelte van de tand.

Een kaakontsteking kan behandeld worden door het trekken van de desbetreffende tand of kies. Een andere optie is een wortelkanaalbehandeling. Hierbij wordt de pulpa van de tand of kies verwijderd en de lege ruimte wordt opgevuld. Deze behandeling vindt plaats met een plaatselijke verdoving.

De symptomen van een kaakontsteking kunnen zowel vaag als overduidelijk zijn. Het kan zo zijn dat de tand al een paar dagen een beetje pijn deed en steeds een beetje erger wordt. Het is ook mogelijk om een jaar lang met een kaakontsteking te lopen zonder dat u zich daarvan bewust zijn. De pijn kan al die tijd dragelijk zijn of maar soms optreden, maar het is ook mogelijk dat er helemaal geen pijn bij te pas komt. Wanneer door omstandigheden van buitenaf uw weerstand ineens later wordt en u bijvoorbeeld een griepje oploopt is het mogelijk dat de chronische ontsteking ineens verandert in een acute ontsteking. Er ontstaan dan veel meer bacteriën in de buurt van de wortelpunt en het lichaam gaat deze proberen te doden door bloed naar de desbetreffende plek te sturen. Hierdoor wordt ook het slijmvlies dikker en kan heel de kaak opzwellen, waardoor ook de wang dikker wordt. Dit zorgt wel voor een scherpe pijn mede door het drukkende gevoel. Het is voor het lichaam lastig om zelf de ontsteking op te lossen. Soms is zelfs een kaakoperatie nodig. Daarom is het van belang om op tijd uw tandarts te raadplegen. De tandarts kan er voor zorgen dat het vuil binnen in de tand verwijderen.

http://orfeokliniek.nl