Com Center
Image default
Finance

Har du för avsikt att låna pengar? Glöm ej dessa 6 viktiga saker

Planerar du förvärv av en fastighet, planerar köp av bil eller planerar en renovering av köket? Måste du ansöka om en kredit? Upprätta en ekonomisk kostnadsberäkning. Och sammanställ dina val.

1. Omförhandla dina befintliga lån

Har du redan ett lån på bostaden med en rabatt på räntan? Ha kontroll på när rabatten slutar gälla. Därför att om du ej är på hugget kommer du med största sannolikhet att erlägga standardräntan efter upphörd prisavdrag – vilket blir ungefär 3 500 SEK utöver det vanliga varje år för varje miljon du har lånat.

2. Ha kontroll på hur många kreditupplysningar som genomförs

När du söker om att ansöka om en kredit genomför flertalet kreditgivare och långivare en kreditupplysning på dig. Hur många kreditupplysningar indikerar till banken hur ofta du söker om olika typer av lån – vilket sedan kan inverka på hur stor riskfaktor långivaren tycker att man utgör. Var således varsam med att skicka in ansökningar för ofta. En utväg på detta problem, när du för avsikt väga mot varandra ett flertal institut och banker, är att bruka en tjänst för jämförelse av de olika alternativen. Vilket betyder att endast en kreditprövning och du erbjuds olika typer av lån från ett åtskilliga kreditgivare och banker. Den bästa tjänsten på nätet för att jämföra privatlån är kreditjakt.se. Kolla in deras sajt och jämför alla banker och se vad de kan erbjuda.

3. Bestäm dig för det bästa privatlånet

Ett privatlån som har en större säkerhet innebär vanligtvis en ränta som är lägre än lån som saknar eller har en mycket liten säkerhet. Lån till bostad har till exempel ofta en ränta som är lägre än privatlån. Måste du ett privatlån, ompröva potentialen att maximera ditt lån på bostaden om marginal existerar? I fall inte, ompröva räntebeloppen på de andra krediterna/lånen – till exempel kan räntebeloppet du erlägger på ditt kontokort vara omotiverat dyr. Ett privatlån ger dig ofta en ränta som är lägre.

4. Ompröva din privatekonomi

I vilken omfattning måste du låna och har du möjlighet att amortera krediten? är det möjligt att avvakta med förvärvet och lägga undan summan?

5. Kalkylera på den totala räntan – den effektiva räntan

Den effektiva räntan Fungerar som ett sätt att få information om när man skall låna därför att den inräknar alla kostnader för lånet och är en bra total summa för bedömningen. Bl.a måste kostnad för uppläggning, ränta på ränta följden och aviseringsavgifter inräknas i utgifterna för lånet. Även ett lån utan ränta kan bli kostsamt på grund av. olika aviseringsavgifter och uppläggningsavgifter.

6. Jämför de olika bankerna

I nuläget existerar det fler än tio olika kreditgivare som har lån till bostad. Och erbjudandet i ränta du får skiftar ofta mycket. Detta är också sant för privatlån. Erbjuden ränta bygger på din förmåga att betala och kreditvärdighet men variera en hel del bland de olika bankerna. Väg mot varandra bland många banker – ansök inte på rak arm hos den bank du har just nu.