Com Center
Image default
Business

De cirkelzaag: onmisbaar voor elke klus

 

Als er één cirkelzaag is die veel voorkomt, dan is het de handcirkelzaag wel. Een andere benaming voor deze cirkelzaag is ook wel de verstekzaag. Vaak zijn deze zagen uitgerust met een verlengstuk, die goed van pas kunnen komen bij allerlei verschillende klussen. Naast de verstekzagen, zijn er ook schaafzagen en tafelzagen.

Daarnaast zijn er ook zagen die over een compleet andere zaagsnede beschikken. Dit type is verkrijgbaar in twee varianten. Eentje is voorzien van een mes, terwijl die bij een ander ontbreekt. De uitvoering met tanden wordt vaak gebruikt voor het korter maken, maar is niet instaat om hoeken te snijden. Onscherp zijn de meeste randen van de snede met een rechte vorm wel, waardoor het minder eenvoudig wordt om de gladde verstekzagen te bewerkstelligen. Een afkortcirkelzaag is meestal uitgerust met een afschuiningsoptie. 

Terugslagactie

Om een perfecte zaagsnede te bereiken, dient een bepaalde terugslagactie gegenereerd te worden. Een terugslagactie is het proces waarbij het zaagblad om wordt gebogen, waardoor de kracht niet meer neerwaarts plaatsvindt. De richting wordt bepaald door de mate van afschuining. Overigens gaat dit proces bij een diamantzaagblad net wat anders. Hier vindt dit namelijk plaats bij de snijkanten van de messen. 

Terugslagafstand

Iedere terugslagactie kent ook een bepaalde terugslagactie. Dit staat gelijk aan de afstand tussen de rand van het blad en van de bijbehorende rand. De afmetingen willen nog weleens verschillen per zaagfabrikant. Het merendeel van de cirkelzagen kunnen een lengte van vijfenveertig inch wel aan. 

Bankzaagfunctie

Last but not least, staan we stil bij de bankzaagfunctie. Vaak is deze functie ingebouwd, waardoor klussers die zagen, planken gemakkelijk in stukken kunnen krijgen. Meestal vindt dit proces plaats aan de hand van een roterend blad, die zich vlak bij een stationair tafelzaagblad bevindt. De meeste tafelzagen hebben een op- en neerwaartse beweging in beide richtingen, hoewel sommige dat niet doen, afhankelijk van het merk en het model.

Een cirkelzaag is dusdanig goed, dat het in staat is om hout op een rechte of schuine wijze te zagen. Daarnaast is het in staat om donkere en lichte varianten van hout te zagen. Om tot het beste resultaat te komen, is het aan te raden om slechts een beroep te doen op hout van goede kwaliteit. 

Om een houtbewerkingsproject te verfijnen en af te maken, is het gebruiken van een schuurmachine handig. De juiste schuurmachine is dan ook de kers op de taart!

 

https://www.gereedschap-expert.nl/